GARDEN - TRÄDGÅRD

In Swedish only, sorry ;-(

Vi tycker det är kul med växter och har lite olika arter i vår trädgård.

Eftersom jag är speciellt förtjust i chile-frukter av olika slag i matlagning så odlar jag även själv. Första året vi odlade chile var 2004.

Stavningen "chile" eller "chili" finns det olika åsikter om. Ett betraktelsesätt är att "chili" är maträtten och "chile" är frukten. Jag har använt denna tolkning på min hemsida.

Bilden visar frukten av en Anaheim chile (2004).

De sorter som jag odlar (2005) är:

Anaheim och Cayenne Long Slim har jag övervintrat inomhus och därmed får en tidigare blomsättning. 

Vid övervintring inomhus är chile-plantor känsliga för att få spinn. Jag har fått behandla plantorna för spinn flera gånger under övervintringen. För att få bort ohyran tar jag vanlig grön såpa och blandar med vatten i en flaska med spray-munstycke. Spraya över plantan noggrant några gånger och spola efteråt med vatten. Jag brukar hålla till i duschen när jag behandlar för spinn.

Odlingstips

Chile plantor av ovanstående sorter funkar bra att odla utomhus (i kruka) i södra Sverige. Chile plantor gillar mycket sol och värme och gillar inte kyla och blåst. Skydda dem från vinden. 
De som verkar växa bäst är Anaheim, Cayenne Long Slim, Dutch och Guajillo. Jalapeño verkar vilja ha mer sol och värme för att växa bra. I år (2006) växer dock Jalapeño fint.
Som med alla växter i kruka så får man passa på med vattningen. Jag brukar ge lite gödning vid varje vattning.

Inomhus har vi haft problem med att det blir spinn på chile-plantorna. Man kan få bort det med hjälp av såpvatten och duschning (i duschen). Tyvärr så kommer spinnet tillbaka väldigt snabbt igen efter en behandling. Har man väl fått spinn på en planta så kan det hämma plantan även om man ställer ut den. Vi har inte sett att det har kommit spinn på en frisk planta som står utomhus.

Dagbok

10 mars -05: Dutch och Guajillo sådde jag runt årsskiftet och har nu plantor som är ca 5 cm höga. Cayenne Long Slim har redan nu många utslagna blommor och även början till frukter. Anaheimen är lite efter och har ännu inga utslagna blommor men väl knoppar. 

15 juli -05: Cayenne Long Slim skördar jag sedan april färska frukter för dagsbehov. 
Dutch har nu flera fullvuxna frukter som fortfarande är gröna. Jag har inte skördat någon ännu. 
Guajillo har nu en frukt som växer till sig bra men är ännu inte färdig vuxen. 
Jag fick en Jalapeño planta av en arbetskamrat. Den har ännu inte någon blomma. 
Den övervintrade Anaheim bär ännu ingen frukt. Den har inte satt nya blad och blommor som förväntat.

15 augusti -05: Har nu skördat både Dutch och Guajillo vid flera tillfällen. En Dutch är nu även blivit röd. Flera följer nog efter snart.
Guajillo är mild i smaken och kan ätas som paprika. Smakar utmärkt att ha på smörgåsen tillsammans med  både ost och skinka.
Jalapeño har nu några blommor men ännu ingen fruktsättning. Jag väntar och hoppas....
Anaheim har nu satt några frukter och har även blommor kvar.
Cayenne Long Slim har i stort sett blommat över men har både gröna och röda frukter i stor mängd. Bara att plocka och ta till matlagningen.

Mina chile-plantor i mitten av augusti 2005. Från vänster: Anaheim, Cayenne Long Slim, Dutch, Jalapeño och 4 st Guajillo.

6 januari -06: Under hösten skördade vi chile frukter fram till början av november då en frostnatt tog alla plantorna och en del av frukterna också. Plantorna skulle naturligtvis tagits in. Tyvärr så har vi haft problem med spinn på chile-plantorna när de är inomhus (se nedan). Det blev ingen frukt på Jalapeño plantan denna sommar. Jag planerar nu för sådden av årets plantor. Detta år har vi inga övervintrade plantor utan alla kommer att drivas upp från start. I år tänker vi ha Cayenne Long Slim, Dutch och Jalapeño.

18 januari -06: I dag tog jag ut frön ur torkade chile frukter och la i blöt. Jag gjorde också i ordning krukorna som jag ska så i med såjord.

19 januari -06: Sådd av Cayenne Long Slim, Dutch och Jalapeño. Nu börjar den spännande väntan på att de första små plantorna ska sticka upp.

26 januari -06: De första så plantorna bör ju sticka upp. Det blev  Jalapeño som blev först upp.

28 januari -06: Nu har även  Cayenne Long Slim och Dutch börjat komma upp. Jalapeño plantorna är nu ganska många, 9 av 16 sådda frön.

11 februari -06: Cayenne Long Slim och Jalapeño har nu fått andra bladparet. Det är nog snart klart för omplantering.

15 februari -06: 3 st Cayenne Long Slim och 3 st Jalapeño är nu omplanterade. En planta i varje liten kruka.

10 april -06: Det kan nu skönjas små blomknoppar på en av Cayenne Long Slim plantorna. Snart dax för omplantering igen.

27 maj -06: Omplantering och de största plantorna sätts ut på altanen. När plantorna kommer ut så trivs de bättre och ganska snart kan man se frukter komma fram. Se upp för nattfrost!

24 juni -06: Omplantering igen och de största plantorna hamnar i sina slutgiltiga krukor. De lite mindre plantorna kommer oxo ut på altanen nu. Man borde nog sätta ut plantorna så tidigt man vågar, de trivs bättre ute. Tänk bara på att låta plantorna stå i lite skugga de första dagarna ute så att bladen vänjer sig vid solen, de blir solbrända annars och trillar av. På Dutch plantan finns nu decimeterlånga frukter och på Jalapeño plantorna kan man oxo se frukter komma fram.

 

12 juli -06: Nu står alla plantor utomhus. Det märks tydligt att de trivs mycket bättre med det. De flesta plantorna har nu frukter, om än små på en del. Jalapeño frukterna har blivit av två olika typer. De skiljer sig markant både till färg och växtsätt. En är mörkgrön och växer med spetsen nedåt och den andra är ljusare grön och växer till en början med spetsen uppåt. Jag är helt säker på att fröna har kommit från samma Jalapeño frukt. Av detta drar jag slutsatsen att det har handlat om någon form av hybridvariant som jag har tagit frön från. Jag har skördat och provsmakat från båda, de har en fin smak och styrka (medelstark). Totalt har jag nu 1 st Dutch, 5 st Jalapeño och 5 st Cayenne Long Slim på altanen.

9 augusti -06: Nu skördar jag Jalapeño och Cayenne Long Slim för fullt. Jalapeño plantorna har massor av frukter.

 

Mina Chileplantor i början av augusti 2006. Från vänster: Cayenne Long Slim, Jalapeño , Jalapeño , Jalapeño och Dutch.

 

 Jalapeño frukterna.

14 januari -07: Skördar fortfarande Jalapeño, Dutch och Cayenne Long Slim. I slutet av oktober -06 bar jag ner alla plantorna i garaget innan frosten kom. I garaget är ca 8 grader och mörkt. Plantorna växer inte längre men en del av frukterna är fortfarande fräscha. En del är inte lika fräscha utan börjar mögla och skrumpna. Trots allt förvånande att de har klarat sig så bra där nere i garaget. Jag funderar på att ha en växtlampa där nere nästa vinter, för att prova om plantorna trivs bättre då. En sak kan märkas på frukterna från garaget är att det inte blir samma styrka som där de växer ute.
I dag har jag tagit frö från torkade frukter för att kunna förbereda årets sådd. De sorter som jag kommer att så i år är Habanero, Trinidad Seasoning Pepper, Jalapeño, Dutch och Cayenne Long Slim.

1 mars -07: Skördar fortfarande Jalapeño, Dutch och Cayenne Long Slim.Söndag den 25 februari la jag fröna för årets sådd i blöt och tisdagen den 27 februari sådde jag.

4 mars -07: De första små groddarna har nu kommit fram. Det blev Trinidad Seasoning Pepper som blev först ut i år. 

6 april -07: Samtliga plantor är nu omplanterade. De snabbaste plantorna har nu tre till fyra bladpar.

 


Uppdaterad 6 april 2007.             http://www.2ingandlin.se/SM6FHZ.htm