COOKING - MATLAGNING

Cooking, in Swedish only. Sorry ;-(

Jag tycker det är kul med matlagning och provar mig gärna fram med olika rätter, kryddningar och smaker.

För att inte glömma av vad som blev gott så för jag anteckningar i form av recept som jag kan gå tillbaka till när jag vill laga en lyckad rätt igen.

Speciellt förtjust är jag i chilefrukter av olika slag, som jag även odlar själv.

Jag bakar även en del surdegsbröd. Der kommer fram nya recept på bröd med ojämna mellanrum.

Du kan hitta mina egna recept på olika rätter i denna PDF-fil (~270 kB). Uppdaterad 23 december -12  

TIPS 
Läs först igenom hela receptet. Ta sedan fram de redskap som behövs.
Ta fram de ingredienser som behövs och förbered dessa. Nu kan du börja tillagningen.

Chile tipset

27 augusti -05. Jag provade att laga till den choklad-chile glass som beskrivs i Allt om Mat Nr 10-11 (juni) 2004 sid 146.
Prova den om du gillar både choklad och chile, den är förföriskt god och med ett fint bett i eftersmaken. Toppen!

VARNING ! ! ! 
Tänk på att styrkan (capsaicinet) i Chile-frukterna smittar av sig på fingrar och händer när du arbetar med dem. Till exempel då du rensar och hackar dem.
Klia dig INTE i ögonen eller pilla dig i näsan efter att du jobbat med chile-frukter. Det SVIDER, speciellt i ögonen är det olidligt! 
Även andra slemhinnor på andra ställen av kroppen påverkas om du rör vid dem med capsaicin på fingrarna! Det svider, tänk på det.
Det kan vara svårt att tvätta bort capsaicinet, men man bör tvätta händerna noga ändå. Lite får man nog bort.
Slemhinnorna i magen påverkas inte negativt av capsaicinet. Däremot så kan man märka en viss tillvänjningseffekt. Man kan få abstinens om man inte får chile att äta på ett tag.

Bakgrundsbilden är chilefrukter som torkas på trottoaren i de äldre kvarteren i centrala Seoul, Korea (september, 2004)


Uppdaterad 23 december 2012.             http://www.2ingandlin.se/SM6FHZ.htm