COOKING - MATLAGNING
Cooking, in Swedish only. Sorry ;-(
Jag tycker det är kul med matlagning och provar mig gärna fram med olika rätter, kryddningar och smaker.
För att inte glömma av vad som blev gott så för jag anteckningar i form av recept som jag kan gå tillbaka till när jag vill laga en lyckad rätt igen.
Speciellt förtjust är jag i chilefrukter av olika slag, som jag även odlar själv.
Jag bakar även en del surdegsbröd. Der kommer fram nya recept på bröd med ojämna mellanrum.
Du kan hitta mina egna recept på olika rätter i denna PDF-fil (~270 kB). Uppdaterad 23 december -12
TIPS
Läs
först igenom hela receptet. Ta sedan fram de redskap som
behövs.
Ta fram de ingredienser som behövs
och förbered dessa. Nu kan du börja tillagningen.
Chile tipset
27 augusti -05. Jag provade att laga till
den choklad-chile glass som beskrivs i Allt om Mat Nr 10-11 (juni) 2004
sid 146.
Prova den om du gillar både choklad och
chile, den är förföriskt god och med ett
fint bett i eftersmaken. Toppen!
VARNING
! ! !
Tänk på att
styrkan (capsaicinet) i Chile-frukterna smittar av sig på
fingrar och händer när du arbetar med dem. Till
exempel då du rensar och hackar dem.
Klia dig INTE
i ögonen eller pilla dig i näsan efter att du jobbat
med chile-frukter. Det SVIDER, speciellt i
ögonen är det olidligt!
Även
andra slemhinnor på andra ställen av kroppen
påverkas om du rör vid dem med capsaicin
på fingrarna! Det svider, tänk på det.
Det
kan vara svårt att tvätta bort capsaicinet, men man
bör tvätta händerna noga
ändå. Lite får man nog bort.
Slemhinnorna
i magen påverkas inte negativt av capsaicinet.
Däremot så kan man märka en viss
tillvänjningseffekt. Man kan få abstinens om man
inte får chile att äta på ett tag.
Bakgrundsbilden är chilefrukter som torkas på trottoaren i de äldre kvarteren i centrala Seoul, Korea (september, 2004)
Uppdaterad 23 december 2012. http://www.2ingandlin.se/SM6FHZ.htm